Redactie gemeentebericht 0 reactie(s) di 28 september 2021, 17:27

Burgemeester Gert-Jan Kats over de versoepelingen en het corona toegangsbewijs

Laatst bijgewerkt: dinsdag 17:30 uur
De zomervakantie zit er alweer een paar weken op en langzaam breekt de herfst aan. De scholen zijn begonnen. Gelukkig mogen kinderen en studenten weer fysiek lessen en colleges volgen. Kunnen we elkaar ontmoeten op het terras of in het restaurant. Zijn er competitiewedstrijden in de sport. En komt er ruimte voor (culturele) evenementen. De maatregelen worden stap voor stap versoepeld nu steeds meer mensen volledig gevaccineerd zijn.

De volgende stap in de versoepelingen zijn afgelopen zaterdag 25 september ingegaan. We hebben onder andere de 1,5 meter maatregel los gelaten. Daarom geldt op vastgestelde plekken, zoals horeca, theater en evenementen een binnenkomst met een coronatoegangsbewijs. De invoering daarvan is in Veenendaal goed verlopen. We hopen dat deze tussenstap snel kan worden afgeschaft, maar dat is afhankelijk van de ontwikkelingen van het aantal besmettingen.

Kortom: er is wat meer vrijheid om te gaan en staan waar we zelf willen en meer ruimte voor ondernemers, horeca, de cultuursector, bij verenigingen en kerken. Daarbij realiseren we ons dat het steeds verder loslaten van de maatregelen een groter beroep doet op ieders eigen verantwoordelijkheid. Ga daar verstandig mee om! Voor jezelf, maar ook voor een ander.

In Nederland is in totaal een kleine 80% van de mensen boven de 12 jaar oud, volledig gevaccineerd. In Veenendaal is dit ruim 62%. Hiermee liggen we nog behoorlijk achter op het landelijk gemiddelde. Vaccineren is en blijft de snelste manier om ons uit deze coronacrisis te bevrijden. Uiteraard is dit voor iedereen een vrije keuze, maar soms ontbreekt het bij de afweging om wel of niet te vaccineren aan voldoende kennis. Zien mensen nog onvoldoende het nut en de noodzaak van het vaccineren in. Of begrijpen ze nog onvoldoende wat dit voor hem of haar betekent. Het is erg belangrijk dat iedereen in Veenendaal de juiste informatie en goede voorlichting krijgt, zodat er een weloverwogen keuze wordt gemaakt. Op de website van de GGD regio Utrecht is al veel informatie te vinden over het coronavirus en vaccineren. Ik wens diegene die voor deze keuze staat veel wijsheid toe!

Het is voor iedereen wennen nu we weer wat nader tot elkaar kunnen komen. Het blijft daarbij wel belangrijk dat we ons aan de basisregels blijven houden. Dus was je handen, hoest en nies in je elleboog en schud geen handen. Zorg voor voldoende ventilatie in binnenruimtes en blijf bij klachten thuis en laat je testen.

Als we ons aan de nog geldende maatregelen houden en verstandig omgaan met de vrijheden en de verplichtingen die we hebben, dan zorgt dat ervoor dat het coronavirus ons leven niet meer beheerst. En dat willen we allemaal!

Gert-Jan Kats
Burgemeester

Deel dit artikel

Lees het meest recente Barneveld Magazine

Het Barneveld Magazine is een glossy magazine wat gratis huis aan huis verspreid wordt in de gehele gemeente Barneveld.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Barneveld

Volg ons

Volg ons