Redactie zakelijk 0 reactie(s) wo 22 september 2021, 3:19

Een gezond bedrijf met een beetje hulp

Laatst bijgewerkt: woensdag 03:19 uur

Je hebt een prachtig bedrijf en je hebt welwillende en hardwerkende werknemers in dienst. Je bedrijf met je werknemers wil je natuurlijk gezond houden. Maar hoe doe je dat zonder daar heel veel tijd en energie in te steken? 

Achter de feiten aan lopen
Als één van je medewerkers ziek wordt, meldt deze persoon zich ziek. Als hij of zij na een paar dagen nog niet terug is, neem je eens contact op om te vragen hoe het gaat en wanneer ze verwachten om weer terug op het werk te zijn. Je medewerker vertelt dat het echt nog niet gaat en wil eigenlijk niet vertellen wat er precies aan de hand is. Jij als werkgever hebt dat maar te accepteren. Maar je mist ondertussen wel een belangrijk persoon binnen je bedrijf. Ondertussen moet je nadenken over hoe je dit gaat oplossen. Ga je iemand inhuren ter vervanging? Maar stel dat hij of zij volgende week weer terug is. Dan is dat voor niks. Op deze manier loop je achter de feiten aan en dat kost je veel tijd en energie dat je wilt gebruiken voor je eigen werk.

Preventieve zorg
Wat je kunt doen om te voorkomen dat je voor verrassingen komt te staan, is het uitvoeren van een PMO. PMO staat voor Preventief Medisch Onderzoek. Je laat je medewerkers periodiek een vragenlijst invullen. Zo ben je op de hoogte van de gesteldheid van je medewerkers en weet je tijdig of je iets kunt aanpassen binnen je bedrijf. Ook laat je aan je medewerkers zien dat je je bekommert om hun welzijn. De uitkomsten van dit onderzoek geven je handvatten om zaken te verbeteren binnen je bedrijf.

Automatiseren zonder zorgen
Om het werk en zorgen omtrent je werknemers uit handen te nemen, kun je ervoor kiezen om software te installeren dat je hierbij helpt. Zo is er software (ESS) waarmee medewerkers zelf zaken digitaal kunnen regelen. Je kunt hierbij denken aan een verlofaanvraag of het doorgeven van een adreswijziging. Dit scheelt veel werk voor jou. Ze kunnen er ook eigen doelen in zetten of een opleiding aanvragen. Zo zie je direct welke ambitie ze hebben en waar ze gelukkig van worden.

Er is ook software beschikbaar dat je helpt bij ziekteverzuim. Volgens de wet moet je bij een ziekmelding een bepaald proces doorlopen. Met deze software krijg je daar hulp bij doordat je meldingen krijgt wanneer je wat moet doen. Daarbij heb je ook nog eens alle gegevens bij elkaar in 1 systeem.

Arbodienst of Arboarts
Het is belangrijk dat je medewerkers kunnen praten met iemand onafhankelijk van je bedrijf. Met deze persoon kunnen ze bespreken wat er aan de hand is en wat er gedaan kan worden om ze weer in het werktraject te krijgen. Een Arboarts kan je hierbij helpen. Hij weet ook de weg in de medische wereld en kan verwijzingen doen.

Hoe regel je dit allemaal?
Als je graag hulp wilt bij HR gerelateerde zaken, kun je eens een kijken bij HR Navigator. Dit is een onafhankelijke partij die alles voor je regelt wat te maken heeft HR zaken.

Deel dit artikel

Lees het meest recente Barneveld Magazine

Het Barneveld Magazine is een glossy magazine wat gratis huis aan huis verspreid wordt in de gehele gemeente Barneveld.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Barneveld

Volg ons

Volg ons