Redactie gemeentebericht 0 reactie(s) zo 12 september 2021, 3:55

Gemeente Barneveld wil lachgas en 3MMC verbieden

Laatst bijgewerkt: zondag 03:55 uur
BARNEVELD – De gemeente Barneveld wil lachgas en de ‘designerdrugs’ 3MMC verbieden. Met aanpassing van de Algemene Plaatselijke Verordening voert het college de opdracht van de raad uit om een gemeentelijk verbod op deze drugs in te stellen. Naast dit verbod wil Barneveld ook stevig inzetten op preventie en voorlichting.

“Lachgas en 3MMC worden ten onrechte nog weleens als onschuldig aangemerkt. Maar ze brengen grote gezondheids- en veiligheidsrisico’s met zich mee”, aldus burgemeester Jan Luteijn. ,,Met de verbodsbepalingen laat de gemeente zien dat het recreatief gebruiken van deze roesmiddelen niet getolereerd wordt. Vanzelfsprekend blijven in dit kader ook voorlichting en preventie van groot belang”, aldus burgemeester Luteijn.

Zenuwschade en dwarslaesies
Het gebruik van lachgas en 3MMC is populair, met name onder jongeren. Maar de negatieve effecten van deze middelen worden zichtbaarder. Ze hebben invloed op de verkeersveiligheid en op de gezondheid van gebruikers. Lachgas wordt in verband gebracht met zenuwschade en dwarslaesies. Ook zijn lachgas en 3MMC verslavend. Het kabinet bereidt wet- en regelgeving voor om de middelen als ‘verboden stoffen’ aan te wijzen. Maar het is niet duidelijk wanneer dit in werking zal treden.

Niet langer wachten
De gemeenteraad van Barneveld wil niet langer wachten op het aangekondigde verbod door het Rijk. De raad heeft daarom op 17 juni 2021 het college opgedragen een verbod in te stellen op het gebruik, bezit en handel van lachgas en de3MMC.

Dit wordt geregeld via een aanpassing van de Algemene Plaatselijke Verordening. Daarmee hanteert Barneveld dezelfde lijn als de gemeenten Nijkerk en Scherpenzeel. Met deze gemeenten werkt Barneveld samen bij de inzet van boa’s voor handhaving.

Het college denkt dat het verbod op het gebruik van lachgas en 3MMC zorgt voor minder gebruik ervan. Daarmee verminderen ook de incidenten die ermee samenhangen. Handhavers en politie kunnen met het verbod ook beter optreden tegen gebruikers.

Aanpassingen
Aan de APV wordt een artikel toegevoegd met een verbod op lachgasgebruik en -bezit als recreatief roesmiddel. Het college kan openbare plaatsen aanwijzen waar een dergelijk verbod geldt. Dit kan op plekken waar sprake is van aantoonbare en structurele overlast.

Deel dit artikel

Lees het meest recente Barneveld Magazine

Het Barneveld Magazine is een glossy magazine wat gratis huis aan huis verspreid wordt in de gehele gemeente Barneveld.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Barneveld

Volg ons

Volg ons