Redactie lokaal 0 reactie(s) do 16 september 2021, 19:12

Registratieplicht voor toeristische verhuur van woningen in Amsterdam

Laatst bijgewerkt: donderdag 19:12 uur

AMSTERDAM – Vanaf 1 oktober 2021 gaan we de landelijke registratieplicht voor toeristische verhuur van woningen in Amsterdam handhaven. Een ontbrekend registratienummer in advertenties kan een serieuze boete opleveren. Gelukkig is registratie een eitje.

Als u een Bed&Breakfast (B&B) runt of een vakantiewoning of tijdelijke woning aanbiedt, moet u daarvoor een vergunning hebben en – sinds 1 april 2021 – óók een apart registratienummer. Verder is het verplicht om dat registratienummer te vermelden in elke publicatie of advertentie waarmee u een woning voor aanbiedt voor toeristisch verblijf. Verhuurders hebben een half jaar de tijd gekregen om dat te regelen: vanaf 1 oktober beginnen we met de handhaving. Verhuurders die hun zaken op orde hebben, voorkomen een boete van € 8.700,-

Drie soorten verhuur

De registratieplicht geldt voor:

  1. Vakantieverhuur (verhuur van een woning aan toeristen)
  2. Bed & Breakfast in een deel van een woning
  3. Shortstay-verhuur (tijdelijk wonen voor bijvoorbeeld buitenlandse werknemers/expats)

Naast de registratieplicht heeft u hiervoor ook een vergunning nodig van de gemeente Amsterdam. Voor vakantieverhuur geldt daarnaast dat u iedere keer dat u de woning verhuurt, dit ook moet melden bij de gemeente Amsterdam.

Controle makkelijker

In korte tijd is het aanbieden van woningen voor toeristisch verhuur erg populair geworden. Maar de verhuur verliep niet altijd volgens de regels en heeft geleid tot overlast en woningonttrekking die de leefbaarheid voor omwonenden en beschikbaarheid van woningen voor Amsterdammers danig kan verminderen.

Dankzij het landelijke registratiesysteem kunnen we dit beter helpen voorkomen. Met de registratienummers kunnen we bijvoorbeeld makkelijker controleren of woningen niet te vaak toeristisch worden verhuurd en of verhuurders de juiste vergunning hebben.

Platforms werken mee

Als verhuurder bent u zelf verantwoordelijk voor uw vergunning, voor uw registratienummer en voor de vermelding daarvan in alle publicaties en advertenties. Op alle plekken waar u een woning aanbiedt voor toeristisch verhuur, moet u als verhuurder zelf in actie komen als die nog geen registratienummer tonen. Wel werken bekende online platforms, zoals Airbnb, Booking en Expedia, actief mee aan de registratieplicht. U kunt daar straks bijvoorbeeld geen advertenties meer plaatsen zonder registratienummer en bestaande advertenties zonder dat nummer worden verwijderd. Ook op andere plekken zoals een eigen website en in Facebook-advertenties moet u het registratienummer voortaan altijd vermelden.

Nog niet geregistreerd?

Op de landelijke website vraagt u in paar minuten tijd een registratienummer voor uw woning aan. Dit is gratis en hoeft maar één keer. Vermeld dit registratienummer vervolgens in alle advertenties en publicaties voor toeristische verhuur van uw woning. En verhuurt u uw woning niet meer? Zorg dan dat al uw advertenties en publicaties vóór 1 oktober zijn verwijderd.

Deel dit artikel

Lees het meest recente Barneveld Magazine

Het Barneveld Magazine is een glossy magazine wat gratis huis aan huis verspreid wordt in de gehele gemeente Barneveld.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Barneveld

Volg ons

Volg ons