Redactie gemeentebericht 0 reactie(s) vr 01 oktober 2021, 19:45

Strengere regels voor zwaar verkeer in de Amsterdamse binnenstad

Laatst bijgewerkt: vrijdag 19:45 uur
AMSTERDAM – De gemeente Amsterdam de regels voor zwaar verkeer in de binnenstad flink aan. Vanaf 1 oktober krijgen voertuigen zwaarder dan 30 ton geen ontheffing meer voor het gebied binnen de Centrumring (s100). Voorheen lag de grens bij 45 ton. We nemen deze maatregel om de bruggen en kademuren in de stad te beschermen en hun levensduur te verlengen.

Het gebied waar de nieuwe regels gelden, is iets uitgebreid ten opzichte van de vorige 7,5t-zone. De beperkingen golden toen alleen voor stadsdeel Centrum. Ook kon zwaar verkeer zonder ontheffing nog gebruikmaken van een aantal vrachtroutes in het centrum. Dat mag nu niet meer. Door de s100 overal als grens te kiezen, is de zone duidelijk herkenbaar en kunnen we makkelijk handhaven.

Ontheffing
Alle voertuigen zwaarder dan 7,5 ton hebben een ontheffing nodig om de zone in te komen. Aan deze ontheffing zijn regels gekoppeld, zoals niet parkeren binnen 3 meter van de waterkant en stapvoets rijden over drempels. Voor voertuigen zwaarder dan 30 ton moeten bedrijven op zoek gaan naar alternatieven. Alleen als er sprake is van een ondeelbare lading of bijzondere voertuigen (veel gebruikt in de bouw), kan een routeontheffing worden aangevraagd. We toetsen voor elke aanvraag of de bruggen en kademuren op de route het gewicht van het voertuig aankunnen.

Uitvoerbaar en te handhaven
Bij dit besluit hebben we erg gelet op de uitvoerbaarheid en of we het kunnen handhaven. We hebben nauw samengewerkt en afgestemd met vertegenwoordigers van verschillende logistieke partijen. Voor de handhaving zetten we camera’s met kentekenherkenning en handhavers in. Ook werken we met weegmatten, waarmee ter plekke het gewicht van een voertuig kan worden gewogen.

Deel dit artikel

Lees het meest recente Barneveld Magazine

Het Barneveld Magazine is een glossy magazine wat gratis huis aan huis verspreid wordt in de gehele gemeente Barneveld.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Barneveld

Volg ons

Volg ons