Logo 112Press

Redactie gemeentebericht 0 reactie(s) vr 24 september 2021, 17:57

Strooiploegen in Arnhem testen materiaal en routes

ARNHEM – Aanstaande zaterdag 25 september rijden 11 voertuigen met sneeuwschuivers en strooimachines door Arnhem. Niet omdat het glad wordt, maar om goed voorbereid te zijn op het moment dat dat wel zo is. Al het materiaal dat nodig is voor gladheidsbestrijding wordt zaterdagochtend droog getest. Verder worden de strooiroutes gereden om te controleren of de machines daar zonder problemen langs kunnen. Soms is ergens een verkeerssituatie gewijzigd, is er een paaltje geplaatst of hangt er een tak laag. Kleine veranderingen in de inrichting van de weg kunnen het voor een sneeuwschuiver behoorlijk bemoeilijken. Daarom vindt elk jaar direct na ze zomer een test plaats.

De zogeheten ‘vlootschouw’ van het materiaal begint zaterdagochtend om 7.30 uur. De eerste vijf voertuigen vertrekken om 8.00 uur. Om 8.30 vertrekken nog zes combinaties. Rond het middaguur zijn ze terug en delen hun bevindingen met de coördinator gladheidsbestrijding. Deze kan dan eventuele obstakels laten weghalen of de route aanpassen. Gladheid is uiteraard niet te voorspellen, maar na zaterdag is de Arnhemse strooiploeg in elk geval goed voorbereid. Op de gemeentewerf ligt ook 500.000 kilo zout klaar en 40 kuub pekel. Gemeente Arnhem strooit met een combinatie van zout (droog) en pekel (vloeibaar). Dat hecht beter aan het wegdek.

Tijdens de vlootschouw worden de preventieve routes gereden. Dat zijn de routes die de gemeente strooit als het nog niet glad is maar wel gladheid wordt verwacht. Deze preventieve route bestaat uit 222 km rijbaan en 143 km fietspad. Voor het strooien van die route is 20.000 kg zout en ca. 6 m3 pekel. Op dagen dat het daadwerkelijk glad is en er sneeuw ligt, is het dubbele daarvan nodig. Aanstaande zaterdag tijdens de testroute wordt uiteraard niet echt gestrooid.

Lees het meest recente Barneveld Magazine

Het Barneveld Magazine is een glossy magazine wat gratis huis aan huis verspreid wordt in de gehele gemeente Barneveld.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Barneveld

Volg ons

Volg ons