Redactie lokaal 0 reactie(s) wo 25 augustus 2021, 14:45

Voorbeelden van een schadevergoeding na whiplash

Laatst bijgewerkt: woensdag 14:45 uur

Whiplash is een vorm van nekletsel die vaak wordt veroorzaakt door auto-ongelukken van achteren. Elk ongeval of trauma dat ervoor zorgt dat uw nek heen en weer schudt, kan whiplash tot gevolg hebben, zoals sportblessures, lichamelijke mishandeling, een klap op het hoofd, een achtbaan of zelfs een slip- en valongeval.

Het omgaan met een letsel in de nasleep van een ongeval kan slopend zijn – u kunt al dan niet een werkende auto hebben, en whiplash kan uw vermogen om te werken belemmeren. Om nog maar te zwijgen van de pijn en de extra kosten. Daarom is het volkomen logisch dat u een schadevergoeding wilt. Lees hier meer over whiplash schadevergoeding voorbeelden.

Wat is whiplash?
Veel mensen denken dat whiplash een kleine verwonding is. Maar het kan ongemakkelijke, langdurige gevolgen hebben voor uw leven. In ernstige gevallen kunnen whiplash symptomen en schade blijvend zijn. Whiplash is het meest voorkomende letsel bij auto-ongelukken: de helft van alle auto-ongelukken in Nederland heeft een whiplash-letsel tot gevolg.

Whiplash wordt veroorzaakt door een plotselinge schok of strekking van de nek waardoor de gewrichtsbanden beschadigd raken. Het is een veel voorkomende blessure voor bestuurders of passagiers die betrokken zijn bij een kop-staartbotsing op de weg – en er is niet veel kracht voor nodig. Veel whiplash-letsels ontstaan bij aanrijdingen met lage snelheid – tussen de 5 en 10 km/u. De ernst van een whiplash-letsel hangt af van hoe goed u beveiligd bent (draag dus altijd uw autogordel) en of de hoofdsteunen van uw stoel al dan niet goed zijn geplaatst.

Whiplash kan ook worden veroorzaakt door een struikel-, glij- of valongeval.

Effect van whiplash
Door de impact schuift het hoofd plotseling naar voren en naar achteren, wat een verstuiking veroorzaakt. Symptomen zijn onder meer zwelling, pijn, hoofdpijn en duizeligheid – allemaal factoren die van invloed kunnen zijn op de manier waarop u uw dagelijks leven leidt. In de meeste gevallen is een whiplash zeer pijnlijk en kan het uw mobiliteit beperken. Het kan betekenen dat u vrij moet nemen van uw werk of dat u niet kunt autorijden terwijl u herstelt.

Oudere mensen – en mensen die al last hebben van nekaandoeningen zoals artritis – zijn vatbaarder voor een whiplash. Spieren en gewrichtsbanden verliezen flexibiliteit en kracht met het ouder worden en zijn daardoor kwetsbaarder voor beschadiging.

Kan ik een whiplash schadevergoeding krijgen?
Elk type ongeval waarbij de nek een plotselinge schok ondergaat, kan een whiplash veroorzaken. U kunt een whiplash schadevergoeding krijgen indien:

 • U een whiplash letsel heeft opgelopen bij een ongeval in de afgelopen drie jaar
 • Het was de schuld van iemand anders – gedeeltelijk of volledig
 • U kunt ook te allen tijde een whiplash claim indienen namens een kind dat ten tijde van het ongeval jonger was dan 18 jaar.

Als het ongeval dat uw whiplash letsel heeft veroorzaakt niet uw schuld was, moet u zich niet overhaast voelen om terug aan het werk te gaan. Maar wij weten ook dat het nemen van verlof dat u niet had gepland, kan leiden tot financiële druk en zorgen over het nakomen van uw verantwoordelijkheden. Uw compensatieregeling kan u helpen de kosten van die werkonderbreking te dekken, evenals de kosten van medische behandeling of andere gevolgen voor het leven van u en uw gezin.

Voorbeelden van schadevergoedingen na whiplash
Hier zijn een paar praktijkvoorbeelden van letselschadezaken met nekletsel. Het is niet verrassend dat veel van deze uitkomsten voortkomen uit auto-ongeluk letselzaken:

 • €9.500 proces uitspraak voor nekletsel als gevolg van een klein kop-staart ongeval.
 • €100,000 schikking voor uitpuilende tussenwervelschijven die geopereerd moesten worden nadat 60-jarige eiser van achteren was aangereden.
 • €250.000 schikking voor verergering van een reeds bestaand nekletsel bij een auto-ongeluk.
 • Een vonnis van €300.000 voor een vrouw die bij een auto-ongeluk een hernia had opgelopen, geopereerd moest worden en 60% van haar bewegingsvrijheid in de nek had verloren.
 • €537.000 schikking voor een man die een cervicale fusie-operatie moest ondergaan na een auto-ongeluk.
 • Schikking van €1.200.000 voor een verergering van een reeds bestaand nekletsel, waarvoor een operatie nodig was, nadat de eiser van achteren was aangereden bij een ongeval met een semi-vrachtwagen.

De kenmerken van whiplash
De pijn van een whiplash is vaak moeilijk te negeren. Whiplash kenmerken kunnen zijn:

 • Pijn, verminderde bewegingsvrijheid, en benauwdheid in de nek. De spieren kunnen hard aanvoelen of in de knoop zitten.
 • Pijn bij het schommelen van het hoofd van links naar rechts of naar achteren en naar voren.
 • Pijn of stijfheid wanneer u uw hoofd beweegt om over elke schouder te kijken.
 • Gevoelloosheid.
 • Hoofdpijn aan de basis van de schedel die uitstraalt naar het voorhoofd.

Soms is de pijn van een verrekking van de nek onmiddellijk voelbaar. In andere gevallen kan het enkele uren of dagen duren voordat uw nek pijn begint te doen.

De klap die een verrekking van de nek veroorzaakt, kan soms ook een hersenschudding veroorzaken. Omdat hersenschuddingen ernstig kunnen zijn, moet u meteen naar een dokter. U hebt medische spoedhulp nodig als uw hoofdpijn verergert of aanhoudt, als u zwak bent of moeite hebt met praten, of als u verward, duizelig, misselijk, buitensporig slaperig of bewusteloos bent.

Om de diagnose nekbelasting te stellen, zal uw arts u grondig onderzoeken. Het kan ook zijn dat u röntgenfoto’s, CT-scans (computertomografie) en andere onderzoeken nodig hebt om andere problemen uit te sluiten.

Deel dit artikel

Lees het meest recente Barneveld Magazine

Het Barneveld Magazine is een glossy magazine wat gratis huis aan huis verspreid wordt in de gehele gemeente Barneveld.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Barneveld

Volg ons

Volg ons